onsdag 20 augusti 2014

Från andra sidan

Från andra sidan : fem fantastiska berättelser Det finns få skräckförfattare som är lika hyllade som H.P Lovecraft. En mästare på skräck som hela sitt liv har dragits åt det makabra och annorlunda. Ett litterärt underbarn som läste de flesta klassikerna på originalspråken Grekiska och Latin innan han hunnit fylla 10 år. Kanske därför inte oväntat att han själv började skriva tidigt och med en fantastisk förmåga att förvandla vanliga ord till de mest fångande berättelser.

Lovecraft hade ett allt annat än rosenrött liv. Han var ofta sjuk som barn och som vuxen var hans lycka inte heller närvarande. Ett kort giftermål med en kvinna sju år äldre, men en skilsmässa efter 5 år utgjorde hans enda kärleksliv. Därtill bodde han nästan enbart hemma hos släktingar, och kom aldrig att bli tillräckligt uppmärksammad för sina texter för att försörja sig själv innan han dog av en smärtsam tarmcancer vid 47. Dock är hans bästa verk från den sista tiden av hans liv. Han tog inspiration av andra skräckförfattare, då nämnvärt; Edgar Allan Poe, Lord Dunsanys och Arthur Machen som gjorde att han kunde skapa vad som nu kallas för Cthulhu-legenden. 

Det är denna Cthulhu legend som Erik Kriek har valt att göra illustrationer till i det här seriealbumet. Han inkluderar kända verk som "Främlingen" och "Skuggan över Innsmouth" och visar med skräckfyllda bilder vidden på Lovecrafts geni. Serien gör berättelserna lätta att läsa och lyckas ändå få med Lovecrafts förmåga att inbjuda till galenskap och skräck.

Vi har flera böcker av Lovecraft på biblioteket, men vill du låna just den här serietolkningen, klicka här. Det finns även en annan serietolkning Skräcken i Dunwich i serien Tecknade Klassiker.

Emelie
Ps. Kolla in det här bandet som gör covers på julmusik med Lovecraft-inspirerade texter! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar